Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, Anayasa değişiklik teklifi taslağına ilişkin CHP ve MHP'nin yaklaşımını eleştirdi. CHP ve MHP'nin teklife destek vermeyecekleri yönündeki açıklamalarının, geri adım atmalarını gerektirecek bir durum olmadığını belirten Kılıç, toplumsal destek arayışlarına devam edeceklerini kaydetti.
Anayasa değişikliğinin halk oyuna su lokal seo nulmasının da muhtemel olduğunu ifade eden Kılıç, bu durumda kararı Türk milletinin vereceğini, halkın vereceği karara da herkesin saygı durması gerektiğini vurguladı.
Teklif taslağında siyasi yasakların 3 yıla indirilmesinin öngörüldüğünün hatırlatılması üzerine Kılıç, hükmün bu şekliyle yasalaşması halinde, geriye dönük uygulamasının ne şekilde olacağına, uygulayıcıların karar vereceğini dile getirdi.
Suat Kılıç, yapılan görüşmelerden yararlanmak kaydıyla Anayasa değişiklik teklifini önümüzdeki hafta içinde TBMM Başkanlığına sunmayı hedeflediklerini bildirdi.
''AK Parti grubunda Anayasa değişikliği konusunda fire beklentimiz söz konusu değil'' diyen Kılıç, şöyle devam etti: ''337 milletvekilimiz var. Biri TBMM Başkanı. Geride kalan milletvekillerimizin, Anayasa değişikliğinin kabulü yönünde oy kullanacağı kanaatindeyiz. Anayasa değişikliklerinin özü üç kavram ile ifade edilebilir. Demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ve özgürlük alanının genişletilmesi. Özü demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü olan bir Anayasa değişikliği teklifinde, TBMM'de bizim dışımızda da kabul oyları gelecektir.''
Yargının ve yüksek yargı başkanlarının kullandıkları hiç bir cümlenin, siyasete ilişkin yönlendirme kaygısı taşımaması gerektiğinin altını çizen Kılıç, ''Yargı başkanları ve üyeleri, siyasi kaygılarla, politik yaklaşımlarla görüşlerini ortaya koymamalıdır. CHP'ye de AK Partiye de MHP'ye de yandaş olmamalıdır. AK Parti olarak yandaş bir yargı değil, bütün siyasi partilerden ve bütün ideolojilerden bağımsız ve bunlara karşı yansız bir yargı özlemi içindeyiz'' diye konuştu.
Kategori : POLİTİKA