Evlilik öncesi stresi yenin

  • Home
  • Evlilik öncesi stresi yenin
Evlilik öncesi stresi yenin
Evlilik hazırlıklarınızı keyifle yapmak varken stresle dolup taşmamak için bu önerilerimize mutlaka göz atın.Abone ol

Evlilik kararını almak ne kadar keyifli olsa da; kadın / erkek herkesin gözünü biraz korkutur. Neden mi? Cevabı apaçık ortada aslında… Evlilik öncesi hazırlıklar, düğün telaşı, ailelerle ilişki seviyesinin artması, vs derken ortaya çıkan yüklü stres… Pudra.com olarak size önerimiz; aslında keyfini çıkararak yaşamanız gereken bugünlerin kabusa dönüşmesini engellemek için bazı konularda dikkatli davranmak ve stresi yönetebilmek!

Evlilik kararını aldıktan sonra neler değişiyor?

Evlilik; eğitimleri, öğrenimleri, kültürleri, örf ve adetleri farklı ailelerde yetişmiş, geçmiş hayat deneyimleri, zevk ve hoşlanımları farklı olan iki kişinin hayatlarının geri kalan bölümünü birlikte yaşamaya karar vermesidir. Böylece iki kişi birlikte bir aile kurarken birbirlerinin ailesini de kabul eder ve hatta iki aileyi birleştirir, buluşt fosforlu kalem urur.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Klinik Psikolog Sevil Usanmaz, evlilikte yetişkin iki insanın hem birbirlerinin ruhsal, psikolojik, sosyal ve fiziksel gereksinimlerini karşılamalarının, hem de ekonomik bir denge kurmalarının beklendiğini söylüyor. Hiç şüphesiz sadece bununla kalmayıp arkadaş, iş çevresi ve dostları paylaşmak, çocuk yetiştirmek gibi bir çok konuda uzlaşmak durumunda kalacaklardır.

Evlilik, tarihsel süreç içinde bakıldığında 4000 yıllık bir toplumsal kurumdur. İnsanların toplumsal hayata geçişleri ile başlayan, insanın oluşturduğu bir kültür kurumudur. Evliliğe hazırlık aşamaları soyal ve kültürel nedenlerle farklılıklar gösterir. Ancak bütün farklılıklara rağmen yaşanan stres ve sorunların benzer olduğu görülüyor.

Bir kişi evliliğe hazır olup olmadığını nasıl anlayabilir?

Evlilik için gerçekten hazır mısınız ? Evlilik için yeterli fiziksel, zihinsel, sosyal olgunluğa, yetişkinlik yaşına ulaşmış olmak gerekiyor. Dünya sağlık örgütü WHO yetişkinliğe geçiş yaşını 25 olarak kabul ediyor. Kişiliğin olgunlaşması ve evlilikle ilgili sorumlulukların üstlenilmesi için ergenlik döneminin son bulması, hayata bakışın, beklentilerin neler olduğu ve tercihler konusunda fikirlerimizin netlik kazanması gerekiyor.

Kendinizin evliliğe hazır olup olmadığınızı anlamak için yazımızı okuyabilirsiniz… Eğer partnerinizin evliliğe hazır olup olmadığını anlamak istiyorsanız da yazımızı okuyun.

Evlilik öncesi strese neden olan konular

Evlilik kararı ve evlenme zamanına kadar geçecek olan süre ve yapılacak hazırlıklar strese sebep olur. Klinik Psikolog Sevil Usanmaz, “Her yeni durum ve karşılaşacağımız sorunlar ve uyaranlar stres nedenidir ve bir tepkiyle yanıtlanır” diyor. Stres karşısında göstereceğimiz tepki aslında değişime uyum sağlamaya yöneliktir. Hazırlıklar esnasında stresle baş etme yöntemlerini kullanabilirsek sorunların üstesinden daha kolay gelebiliriz.

Evlilik öncesi stresle nasıl mücadele edilir?

Klinik Psikolog Sevil Usanmaz evlilik öncesi stresle baş etmenin yöntemlerini üçe ayırarak anlatıyor.

Zihinsel mücadele yöntemleri

Mükemmeliyetçi düşünce biçiminden -ya hep ya hiç –vazgeçmek Genellemelerden - ona olan bana da olur - vazgeçmek Olumluya odaklanmak, olumsuzdan vazgeçmek Hemen sonuca varmaktan - küçük olaylardan büyük sonuçlara varmaktan vazgeçmek


Davranışsal mücadele yöntemleri

Yapılacak işle ilgili önceden plan yapmak, işi ve zamanı programlamak Sorunu çözmek için bilgimizin yeterli olup olmadığını gözden geçirmek İşin bitirilmesi ile ilgili yardım istemek, dost yardımı veya profesyonel yardım almak Stresi artıran durumdan kaçınmak ya da stres yaratan kişi ile konuşmak Ulaşım için trafiğin yoğun olmadığı saatleri seçmek Dinlenmeye özen göstermek Gevşeme egzersizleri yapmak İletişimi artırmak, önce karşımızdakinin söylediğini iyi dinlemek

Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim