Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, Şubat ayında mikroklima etkiye sahip alanlarda yürüttüğü 'Kışlak mücadelesi'nden sonra şimdi de üvez, sivri sinek, tatarcık gibi vektörlere karşı kontrol çalışması başlattı.
Sağlık Daire Başkanlığı 5 teknik eleman denetimindeki tam teçhizatlı 90 kişilik bir ekiple kent genelinde z ersağ nedir ehirleyici, bulaşıcı ve psikolojik rahatsızlık verici vektörlere karşı ilaçlama çalışması başlattı. Sağlık Daire Başkanı Nedim Yaşlı, 1 Şubat'ta başlayan ve 15 Mart'a kadar mikroklima etkiye sahip alanlarda yürüttükleri kışlak mücadelenin ardından ilkbahar-fyaz kontrol çalışması başlattıklarını duyurdu. Yaşlı, çalışmalarda temel amaçlarının sıtma, şark çıbanı, keneden kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), menenjit gibi mikrobik ve viral etkenler taşıyan sivrisinek, karasinek, tatarcık gibi vektörleri kontrol altına almak ve yaydıkları hastalıkları engellemek olduğunu söyledi.
Yaşlı, bunun dışında Diyarbakır'ın iklim koşullarında ortaya çıkan akrep, yılan gibi canlıların sokmasından kaynaklı zehirlenmeyle psikolojik rahatsızlık oluşturan üvez, yaprak galeri sineği, yaprak biti gibi haşerelere karşı kontrol mücadelesi yürüttüklerini bildirdi. İlaçların sadece hedef grubu etkilediğini, lavra mücadelesinde biyolojik ve IGR grubu ilaçların, ergin mücadelesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenilir grupta önerdiği insektisitlerin kullanıldığını vurgulayan Sağlık Daire Başkanı Yaşlı, söz konusu ilaçların hedef gruplar için öldürücü, sucul faunada ve floradaki diğer canlılar ile insanlar için güvenilir olduğunu söyledi.
Yaşlı, bu ilaçların doğada herhangi bir kalıntı bırakmadan parçalanma özelliğine sahip olduğunu, her yıl aldıkları tüm ilaçların formulasyon analizlerinin akredite olmuş kurum laboratuarında yaptırdıklarını da sözlerine ekledi.
Kategori : GÜNCEL