ABD'de tez konusu olan Adıyamanlılar

  • Home
  • ABD'de tez konusu olan Adıyamanlılar
ABD'de tez konusu olan Adıyamanlılar
Adıyamanlı kadın girişimcilerin başarı öyküsü Amerika Newyork Üniversitesi'nde tez konusu oldu. Abone ol

Türkiye'de, Avrupa Birliği'nden finansal destek alarak başarılı çalışmalar gerçekleştiren girişimci Türk kadınları, Amerika'daki New York Üniversitesi'nde master tezi oldu.

New York Üniversitesi'nde master tezini Türk kadın girişimciler üzerine hazırlayan Jennifer Marie Landig, İstanbul, Ankara ve Kırşehir'deki kadın girişimcilerle görüştükten sonra Adıyaman'a geldi. Landing, Adıyaman'da yöresel ''Besi Bebek'' üretimi yapan kadın girişimci Zahine Durmaz ile görüştü.

Landig, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir girişimci olan babasından gördüklerinden yola çıkarak, Türkiye'de bu başarıyı yakalayan kadınların Avrupa Birliği fonlarından nasıl faydalandıklarını görmek, çalışma hayatlarını ve yaşamlarının nasıl olduğunu yerinde görerek bir master tezi hazırlamak için Türkiye'ye geldiğini söyledi.

KADIN HAKLARI DÜNYAYA ÖRNEK

İst Promosyon Çakmak anbul, Ankara ve Kırşehir'deki kadın girişimcilerle görüştükten sonra Adıyaman'a geldiğini ve buradan Gaziantep ve Adana'ya gideceğini belirten Landig, ''İlk başta Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkileri hakkında bir tez hazırlayacaktım, ama kadın girişimcilerin Türkiye'deki başarılarını görünce konuyu değiştirdim. Uluslararası ilişkilerde Türkiye büyük bir öneme sahip bir ülke. Türkiye'de kadın hareketleri her zaman dikkat çekiyor. Girişimcilik babamdan bildiğim bir konu. Türkiye'de gelişen kadın hakları Dünya;ya örnek bir model olabilir'' dedi.

''TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERE DE ÖRNEK OLABİLİR''
Adıyamanlı işkadını Zahide Durmaz'ın başarılı bir girişimci olduğunu ifade eden Landig, böyle bir bölgede ve bu şartlarda girişimci olmasını taktir ettiğini söyledi.

Türkiye'de kadın hareketlerinin her zaman canlı ve heyecan verici bir özellikte olduğunu vurgulayan Landig, ''Bütün bunlar hazırladığım tez için çok ilgimi noktaları oluşturuyor. Bütün bunların yanı sıra Avrupa Birliği'nin burada kadınların güçlenmesi konusunda yaptığı çalışmalar çok dikkatimi çekti. Eğer buradaki model başarılı bir modelse, diğer ülkelerde de kullanılabilecek bir model olduğu anlamına gelir. Türkiye'deki bu örnek diğer ülkelere de örnek olabilir'' diye konuştu.

Türkiye'de kadınların istatistik olarak çok iyi görünmediğini kaydeden Landig, ''Türkiye'de kadınları çok umut verici olarak gördüm. Yapılan bu istatistikleri, umarım kadın girişimciler ve Türkiye'deki kadınların başarıları değiştirecektir'' dedi.

GİRİŞİMCİ DURMAZ'IN HEYECANI
1997 yılından beri ''Besi Bebek'' üretimi yapan Zahide Durmaz da anneannesinin yanında büyüdüğünü ve onun yöresel kıyafetler giydiği için bu bebekleri üretmeye başladığını ifade etti.

Adıyamanlı bir kadın girişimcinin Amerikalı bir araştırmacının dikkatini çekmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Durmaz, ''Benim için çok heyecan verici bir şey. Kendilerinin New York'tan buralara kadar gelip benim girişimciliğimi konu olarak çalışması, benim için ve yaşadığım il ve ülkem için çok önemli ve anlamlı'' dedi.

Türkiye'de kadın girişimciliğinin daha iyi noktalara gelmesi için devletin daha fazla destek vermesi, kadın girişimcilerin daha fazla hareketli olması gerektiğini belirten Durmaz, başarı hikayesini şöyle anlattı:

''1997 yılından beri Besi Bebek üretiyorum. Beni anneannen büyüttü ve o da böyle yöresel kıyafetler giyerdi. Hayatını kaybettikten sonra onun adını bütün dünyaya duyurmak için böyle bir çalışma içerisine girdim. Sıfır sermaye ile bu işe başlayan bir kadın girişimciyim. Birçok zorluklarla karşılaştım ama bu zorluklarla hiçbir zaman savaşmadım, onlara çözüm yolları buldum. 30 yaşındayım ve başarıyı bu şekilde yakalamaya çalışıyorum. Ürettiğim bebekleri daha önce yurt dışına satıyordum, ancak ekonomik kriz nedeniyle şimdi yurt dışına satamıyorum. Türkiye'nin bütün bölgelerine satış yapıyorum.''



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim