Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, doğum kilosundaki her bin gram artışın, insülin eksikliğine bağlı şeker hastalığı riskini yüzde 7 artırdığını belirterek, ''Çalışmalar, şeker hastalığı gelişen kişilerde yaşamın ilk yılındaki kilo alımının da yüksek olduğunu göstermektedir'' dedi.
Kültürsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmenin bebeğin normal doğum ağırlıklı doğmasını, zihinsel ve bedensel gelişimini tamamlamasını ve çocukluk ve erişkinlikte bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasını sağladığını söyledi.
Gebelikte iyi beslenme, tansiyon kontrolü ile düşük doğum kilosunun önlenebildiğini ifade eden Kültürsay, şişmanlığın Türkiye'de de cid Clıpper Çakmak di bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti.
Kültürsay, ''Türkiye'de her dört anneden birinin şişman'' olduğunu ifade ederek, ''Yeni açıklanan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) 2008 sonuçlarına göre, Türkiye'de 15-49 yaş grubu 100 kadının 58'i kilolu ya da şişman, 24'ü ise obez tanımlamasına girmektedir. Gebelik öncesinde şişman olan bir kadının gebelikte hipertansiyon ve gebelik şekeri problemi olma olasılığı artar. Ayrıca yaşamının ileri yıllarında da şeker hastalığı riski çok yüksektir'' diye konuştu.
Gebelik şekerinin, anne karnındaki bebekleri çok olumsuz etkilediğine dikkati çeken Kütürsay, şunları kaydetti:
''Bebeğin organlarının gelişiminde bozukluklar, kalpte ve diğer organlarda ciddi etkilenmeler ve anomaliler olabilir. Anne karnında ölüm riski artar. Bebek aşırı kilolu, 4 kilodan büyük doğabilir. İri doğum nedeniyle doğumda ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Bebeğin doğumda sakatlanması ya da sezaryen yapılmak zorunda kalınması mümkündür. Bu bebeklerde yenidoğan döneminde ölüm riskini artıran solunum sıkıntısı, kan şekeri düzensizlikleri, sarılık, havale geçirme riski vardır. Yeni çalışmalar, aşırı kilolu doğan bebeklerde beyin tümörü gelişme riskinin de arttığını göstermiştir.''
''HER ON ŞİŞMAN ÇOCUKTAN BİRİNDE ŞEKER HASTALIĞI GELİŞİYOR''
Kültürsay, şişman doğan bebeklerin kilo alma hızının ilk yılda azaldığını, ancak 6-8 yaşlarından itibaren tekrar hızlandığını belirterek, bu çocukların 18-27 yaşta gizli şeker hastası olabilecekleri uyarısında bulundu.
''Her on şişman çocuktan birinde şeker hastalığı geliştiğini'' vurgulayan Kültürsay, ''Doğum kilosundaki her bin gram artış, insülin eksikliğine bağlı şeker hastalığı riskini yüzde 7 artırır. Çalışmalar, şeker hastalığı gelişen kişilerde yaşamın ilk yılındaki kilo alımının da yüksek olduğunu, yani şişman doğmanın ve bebeklikteki aşırı kilo almanın riski artırdığını göstermektedir'' dedi.
Kültürsay, bebeklerin mutlaka anne sütü ile beslenilmesi gerektiğini, anne sütünün birçok riski ortadan kaldırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Aşırı kilolu doğan kız bebek, ileride şişman bir anne adayı olur ve gene şişman ve riskli bir bebek doğurur. Annede gebelik şekerinin kontrolü için mutlaka kan şeker yükleme testlerinin her gebede yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekir. Gebelik şekeri erken tanınmalı ve uygun şekilde kontrol altında tutulmalıdır. Mutlaka ve mutlaka bebeklerini anne sütüyle beslemeleri ve aşırı kilo almalarını engellemeleri gerekir.
Çünkü obezite ve gebelik şekeri, nesiller ötesine taşınabilen ama önlenebilir etkilere sahiptir.''
Kategori : SAĞLIK