Sağlıksız beslenme, stres, şehir hayatının karmaşası, hareketsiz bir hayat, beraberinde birçok hastalıkla birlikte hipertansiyon hastalığını da getirirken, hipertansiyonun başta kalp krizi olmak üzere, beyin kanaması, böbrek hastalıkları, damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunlarına da zemin hazırladığına dikkat çekildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalık olm tokai çakmak asına rağmen pek çok kişinin kan basıncı değerlerini bilmeden yaşadığını söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası olduğunu belirten Akpolat, ''Bu hastaların 6 milyonu, yani yüzde 40'ı hastalığının farkında, sadece 1.2 milyonu yani yüzde 8'i kan basıncını kontrol altına alabilmiş, 9 milyon hipertansiyon hastası ise hastalığının farkında olmadan yaşıyor'' dedi.
Hipertansiyon hastalığının, belirti vermeyebileceğini ifade eden Akpolat, belirti vermemesi nedeni ile insanların hipertansiyon hastası olabileceği konusunda endişe de yaşamadıklarını söyledi.
''Ülkemizde hiç tansiyonunu ölçtürmemiş insanlar var'' diyen Akpolat, 18 yaşından sonra en az 2 yılda bir tansiyon ölçtürülmesinin kan basıncının takibi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Hipertansiyon açısından riskli yaş grubunun 35-64 yaş arası olduğuna işaret eden Akpolat, tansiyonu hipertansiyon öncesi değerlerde çıkanların ise tansiyonlarını yılda bir kere ölçtürmelerini tavsiye etti.
Prof. Dr. Akpolat, hipertansiyonun hala toplumda ne olduğunun tam olarak bilinmediğini belirterek, şu bilgileri verdi:
''Hipertansiyon kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Kan basıncının normalden fazla olması başta kalp, beyin, böbrekler, atardamar ve gözler olmak üzere vücutta birçok organı etkiler. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlık ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bunun için hipertansiyonun erken fark edilmesi ve tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bir insanın büyük tansiyonu 12-13.3 veya küçük tansiyonu 8-8.9 arasında ise hipertansiyon öncesi olarak kabul edilir. Büyük tansiyon 14 veya küçük tansiyon 9'dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. Kan basıncının yüksek olduğu belirlenen hastalar hemen bir doktora başvurmalıdır.''
Kan basıncı yüksek olan kişilerin ileride daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için kan basıncı değerlerini ciddiye almalarını isteyen Akpolat, hipertansiyon tedavisinin mümkün olduğunu vurguladı.
Hipertansiyon hastalarının yarıdan fazlasının hastalığının farkına varmadan yaşamalarını, farkında olanların pek çoğunun ise kan basınçlarını kontrol altına almamalarını, bu konudaki bilgi eksikliğine bağlayan Akpolat, hastaların ve toplumun hipertansiyon konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kategori : SAĞLIK