Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Palandöken'de bir otelde düzenlediği etkinlikte konuştu.
Sağlık alanında son 7,5 yıl içinde önemli gelişmeler kaydettiklerini söyleyen Akdağ, Türkiye'de ilk defa büyükşehirlerin dışında Trabzon'da büyük bir katılımla büyük bir organizasyon gerçekleştirdiklerini anlattı. Akdağ, ''Tutar mı bilmiyorum ama bu 'Tıp Bayramı' yerine 'Sağlık Bayramı' ifadesini ben öneriyorum. Çünkü tıp bayramı deyince hep tabiplerin bayramı olarak kutlandı. Bunu biraz genişletmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bir ekip çalışması yaptığımıza göre bunun daha iyi olacağını düşünüyorum'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı bir biçimde insanı önceleyen ve insan sağlığının herkes için bir hak olduğunu tokai çakmak öngören bir sağlık sisteminin kurulmasında kararlı davrandığını ve kendilerine bu konuda çok yardımcı olduğunu söyleyen Akdağ, şöyle devam etti:
''Biz çok iyi bir program hazırladık ve sabahlara kadar çalıştık. Birçok ülkeyi inceledik ve kendi yapımıza uygun bir Türkiye modeli oluşturduk. Bu tepkilere, çalkantılara yol açtı. Yapılan işlerin hepsi yüzde yüz doğru muydu. İnsanın olduğu yerde tabii yanlışlar da olabilir. Son 7,5 yıl sonra geldiğimiz yerin çok daha iyi olduğunu gördük. İnsanımız çile çekmekten ve finansal yükten kurtuldu. Eskiden sağlık hizmeti almak için hastanelere gelen ve yoksullaşan çok sayıda insan vardı Türkiye'de. Her bin hanenin 15'i bu sebeple yoksul hale gelmişti. Çok şükür insanımız bundan kurtuldu. Yaptığımız çalışma en büyük hayırdır.''
''SAĞLIK HİZMETİNDEN MEMNUNİYET ORANINI YÜZDE 70'E ÇIKARACAĞIZ''
TÜİK'in yaptığı çalışmalarda 2003 yılından 2009 yılına gelinceye kadar memnuniyetin en yüksek oranda sağlık alanında gerçekleştiğini kaydeden Akdağ, ''2003'te vatandaşın kamu sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 39'du. 2009 yılında yüzde 65 oldu ve son 3 yıldır, 2007'de yüzde 66, 2008'de yüzde 64 ve 2009 yılında ise yüzde 65 oldu. Yani bir platoya ulaştık. Önümüze yüzde 70 hedefini koyduk. 2012-2014 yılları arasında memnuniyet oranını yüzde 70'e çıkaracağız'' dedi.
Sağlık alanında gelinen noktanın çok iyi olduğunu söyleyen Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Sağlık çalışanlarıyla, hazırladığımız bu program arasına adeta bir düşmanlık sokmak isteyenler çok oldu. Zorlu da bir süreç yaşadık. Bakan olarak, programı yürüten kişiler olarak, vatandaşı korumak adına yaptıklarımız sağlık çalışanlarının aleyhine gibi algılandı. Tabii ki niyetimiz bu değildi. Sağlık çalışanlarıyla aynı bir noktaya gelebildik. Tabii kültürün değişmesi çok zordur. Bu kültür, zihniyet değişikliğini birlikte gerçekleştirirken zaman zaman bazı kavşaklarda karşı karşıya geldiğimiz oldu. Ama bunun böyle olmadığı bu gün ortaya çıkmıştır.''
TAM GÜN YASASI
Bakan Akdağ, ''tam gün yasası'' henüz yürürlüğe girmediği halde insanların muayenehanelerini kapattığını belirterek, şöyle konuştu:
''Burası bizim hastanemiz, burayı verimli kıldıkça, burada başarılı şeyler ürettikçe hem halkımız memnun olur hem Allah'ın rızasını kazanırız hem de kendimiz kazanabiliriz. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 147 uzman, 20'nin üzerinde pratisyen hekim var. Sadece 2 kişinin muayenehanesi varmış. Tam gün yasası yaptık ama muayene açısından yürürlükte değil. Biz insanlarımızı zorlamıyoruz. Demek ki biz doğru bir şey yaptık.''
Akdağ, Türkiye'de sağlık alanında uygulanan sistemin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından örnek gösterildiğini belirtti.
Kategori : POLİTİKA