Türkiye ile İsrail arasındaki buzların erimeye başladığı yönündeki işaretler artıyor. Son olarak da Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un konutunda İsrail Parlamentosu(Knesset) üyelerine verdiği yemek ve burada yapılan konuşmalar, “İlişkilerdeki soğukluğun gidirilmeye başlandığının işareti” olarak değerlendirildi.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon’un “alçak koltuğa” oturtarak Türkiye ile diplomatik kriz yaratıp özür dilemek zorunda kaldığı, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un Tel Aviv’deki konutunda Knesset’in Türk-İsrail Dostluk Grubu üyelerine verdiği öğle y google seo emeği, İsrail’de yankı buldu.
Yemekte özellikle Büyükelçi Çelikkol’un ve İsrail’in Negev ve Galile bölgelerinin kalkınmasından sorumlu Bakan Yardımcısı Dürzi kökenli Eyüp Kara’nın yaptıkları konuşmalara işaret edilirken Çelikkol’un, “Türkiye-İsrail ilişkilerinde önümüzdeki haftalarda gelişmeler bekleniyor” sözlerine dikkat çekiliyor.
Eyüp Kara da, “Türkiye, İsrail ile İslam ülkeleri arasında bir köprüdür” ifadesinin de kullandığı konuşmasında “Geçmişte dostluğunu kanıtlayan Türkiye ile güçlü ilişkileri yeniden tesis etmemiz önemlidir. Türkiye’nin Ortadoğu’da çok önemli bir rolü var ve onun desteğine ihtiyacımız var” dedi. Kara ayrıca, “Zamanla iki ülke arasındaki ilişkilerin yine sıcak ve güçlü olacağına inanıyorum” ifadesini de kullandı.
YEMEĞİN İLİŞKİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN “İLK ADIM” OLMASI UMUDU
Bu arada, Yemeğine ana muhalefet partisi Kadima’nın çok sayıda üyesi katıldı. Kadima milletvekillerinden Robert Tiviaev ise, Türkiye’nin İsrail ile İslam ülkeleri arasında “köprü görevi”ni yaptığını belirterek, “Bu öğle yemeği, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için bir ilk adım olmasını umuyorum” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Büyükelçi Çelikkol tarafından verilen yemeği değerlendiren İsrail’in büyük gazetelerinden Yedioth Ahronoth ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail’in Gazze operasyonuna yönelik sert eleştirilerinin iki ülke arasında “diplomatik kavgayı tetiklediği”ni, bu kavganın en çok sertleştiği dönemde de Büyükelçi Çelikkol’un Ayalon tarafından protesto edildiğini yazdı. Gazete şöyle devam etti:
“Şimdi de, Türkiye’nin 1. Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin Türklerce kitle olarak öldürülmelerinin soykırım olarak tanınması nedeniyle ABD ve İsveç ile yaşadığı ihtilaf ortasında Ankara ve Kudüs’ün ilişkilerdeki buzları eritme yollarını aradığı gibi görünüyor.”
Gazete bu çerçevede, Erdoğan’ın, İsrail’in Suriye ile Türkiye aracılı görüşmeleri yeniden başlatmayı kabul ettiğini açıklamasını ve İsrail’in, Elazığ depremi üzerine yardım önerisinde bulunmasını, iki ülkenin bağları güçlendirme girişiminin işaretleri olarak yorumladı.
Kategori : DÜNYA