Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, kroner kalp rahatsızlığı ve kolesterolü olanların sağlıklı yaşamak için mutlaka balık yemeleri gerektiğini söyledi. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen birçok ülkeden daha az balık tüketildiğini söyledi. Balığın tüketim sıklığı haftada en az 1, mümkünse hair transplant turkey balık mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa tüketilmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, "Balık, içindeki bağ dokusu fazla olmadığı için çabuk pişen bir besindir. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulama yöntemleridir. Eğer 0-5 yaşında çocuğunuz varsa, hamililiğinizin özellikle son 3 ayında iseniz, guatr hastalığından korunmak istiyorsanız, Koroner kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, Kolesterolünüz yüksekse ve yaşınız ne olursa olsun sağlıklı yaşamak istiyorsanız balık tüketmelisiniz" şeklinde konuştu.Yediğimiz hayvansal besinlerde en iyi protein kaynağının balıkta olduğunun altını çizen Yıldız, "Günlük protein ihtiyacımızın karşılanmasında, yara iyileşmesinde, yanıklar sonrası doku onarımında, bebek ve çocuklarda büyüme-gelişmede, protein ihtiyacının arttığı hamilelik döneminde balık çok ideal bir protein kaynağıdır. Balık yine A ve D vitaminleri yönünden zengindir. Bu vitaminler özellikle kemik gelişiminde, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde ve gözlerimizin daha iyi görmesinde etkili olan vitaminlerdir" dedi.
GEBELİK DÖNEMİNDE BALIK YİYİN
Balık çok iyi bir mineral kaynağı olduğunu içinde bol miktarda fosfor, çinko, iyotun bulunduğunu ifade eden Yıldız, "Bu mineraller ise yine kemik gelişiminde, saç sağlığında, insülin hormonu yapımında, yaygın olarak görülen guatr hastalığının engellemesinde, kanın normal yoğunlukta olmasında fonksiyonu olan minerallerdir. Ayrıca hamsi gibi küçük balıklar da kılçıkları ile yenilirse kalsiyum minerali açısından da iyi bir kaynak olurlar" diye konuştu.
Kategori : SAĞLIK