Hospitalium Tüp Bebek Merkezi Direktörü Doç. Dr. Birgül Gürbüz, Türkiye'de her 100 çiftten 15'inde kısırlık sorunu olduğunu belirterek, ''Ülkemizde 10 milyon çift olduğu varsayılırsa 1,5 milyon çift çocuk sahibi olmama sorunu ile karşı karşıyadır'' dedi.
Gürbüz, yaptığı yazılı açıklamada, 1978 yılında İngi Promosyon Kalem ltere'de ilk tüp bebek Louise Brown'ın doğumuyla dünyanın gündemine oturan tüp bebek ve yardımcı üreme teknikleriyle çocuk sahibi olmanın milyonlarca çift için umut kapısı olduğunu dile getirdi.
Yıllar içinde tüp bebek maliyetleri düşerken, başarı oranlarının da gittikçe arttığını ifade eden Gürbüz, şöyle devam etti:
TÜP BEBEK MALİYETİ
''Günümüzde 30 yaş altındaki kadınlarda tüp bebekteki gebelik oranları yüzde 55-60, 30-35 yaş arası yüzde 50, 38-40 yaş arası yüzde 35-40, 40-42 yaş arası yüzde 25'e yakındır. Ülkemizde tüp bebek maliyetleri ise 4-6 bin TL arasında değişmektedir.
Türkiye'de her 100 çiftten 15'inde kısırlık sorunu vardır. Bunların yüzde 40'ı erkeğe bağlı, yüzde 40'ı kadına, bağlı, kalan kısmında da çiftlerden her ikisinde de bir sorun mevcuttur. Ülkemizde 10 milyon çift olduğu varsayılırsa 1,5 milyon çift çocuk sahibi olmama sorunu ile karşı karşıyadır. Her yıl yaklaşık 40 bin tüp bebek uygulaması yapılmaktadır. Oysa olmaması gereken yıllık en az 150 bin uygulamadır.''
Tüp bebek uygulamasında Türkiye'nin teknoloji ve insan gücü açısından yurt dışı ile yarışır durumda olduğunu da belirten Gürbüz, ancak uygulamalarda bazı yasal sınırlamaların mevcut olduğunu ve ancak evli çiftlere uygulama yapılabildiğini anımsattı.
Kategori : SAĞLIK