Mart, tam bir hastalık ayı

  • Home
  • Mart, tam bir hastalık ayı
Mart, tam bir hastalık ayı
Solunum uzmanlarına göre özellikle bahara geçiş dönemi olan Mart ayı adeta bir hastalık havası.Abone ol

Hava sıcaklığının yükselip düşmesi hastalıklara yolaçabiliyor. Özellikle bahara geçiş dönemi olan Mart ayı adeta bir hastalık havası. Uzmanlara göre, sinüzit, faranjit, tonsilit, orta kulak iltihabı ve zatürreeye karşı bu havalara çok dikkat etmek gerekiyor.

Sakarya Devlet Hastanesi eski Başhekimi, Ada Tıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı Opr. Dr. Cevdet İzmirli, yılın sağlık açısından en riskli ayının Mart ayı olduğunu söyledi. Bu ayda hasta olmamak için hem giyinmeye, hem beslenmeye çok dik metal kalem kat edilmesi gerektiğini belirten İzmirli, daha ilk günlerde güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte insanların neredeyse yazlık kıyafetle dolaşmaya başlandığına dikkat çekti ve bunun son derece sakıncalı olduğunu kaydetti. Bu mevsimde havalara güvenmemek gerektiğinin altını çizen İzmirli, şu uyarılarda bulundu:

"Mart ayında günde 4 mevsim yaşanabilir. Hava değişiminin bu kadar sık yaşandığı başka bir ay yok. Bu sebeple üşütme riski çoktur. Üşütme ise vücut direncini zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkarır. Bahar aylarında dikkat edilmezse sünüzit, faranjit, tonsilit, orta kulak iltihabı ve zatürreye yakalanma kaçınılmaz olur. Bu mevsimde ne çok ince, ne çok kalın üşümeyecek ve terlemeyecek şekilde giyinmek gerekir. Giysilerin yüz pamuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle akşam saatlerinde hava daha da soğur. Bu bakımdan üşemeye karşı mutlaka tedbir almalıyız. Rüzgara da maruz kalmamalıyız. Bunun yanında çok beslenmeliyiz. Mümkün olduğunca sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeliyiz."

"BAHAR YORGUNLUĞU SPOR VE İYİ BESLENME İLE ATLATILABİLİR"

Mart ayının ayrıca hava basıncının en çok arttığı olduğunu ifade eden İzmirli, bu basıncın insan üzerinde yorgunluk ve bitkinliğe sebep olduğunu hatırlattı. 'Bahar Yorgunluğu' olarak tarif edilen bu durumdan kurtulmanın yolları olduğunu dile getiren İzmirli şu tavsiyelerde bulundu:

"Bahar Yorgunluğu kapılan insanın canı hiçbir şey istemez. Kendisini çok halsiz hisseder. Kolunu kaldıracak gücü yoktur. Çalışmak istemez ve sürekli uyumak ister. Bu durumu yaşamamanın, kurtulmanın çok basit iki yolu vardır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra spor ya da egzersiz yapmakta bahar yorgunluğundan korur. Bunun yanında yeterince uyumakta önemlidir. 7-8 sata düzenli uyku uyunmalıdır. Ayrıca, bol bol su içilmelidir, meyve, sebze tüketilmelidir."



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim