'Göz'de doğru bilinen yanlışlar

  • Home
  • 'Göz'de doğru bilinen yanlışlar
'Göz'de doğru bilinen yanlışlar
Halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu yani glokom, sessizce ilerleyen ve tedavi edilmediği zaman körlüğe yol açabilen önemli bir hastalık.Abone ol

Gözlerimiz, belki de en ihmal ettiğimiz organlarımızdan biri. Çocuk, genç ya da yaşlı fark etmiyor; genellikle sadece yazıları okuyama problemi yaşandığında bir problemin varlığı akla geliyor.

Oysa gözlerimiz aslında pek çok önemli hastalığın tehdidi altında. Ayrıca hepimiz göz hastalıkları konusunda şehir efsaneleriyle donatılmı ersağ üye ol ş yanlış bilgilere sahip olduğumuz için göz sağlığımız açısından hatalı olabilecek şeyler de yapabiliyoruz. Örneğin ‘dinlendirici gözlük’ kavramı sadece halk arasında yaygın bir görüş; tıbben böyle bir şey yok. Veya bilgisayar kullanmak ya da televizyon izlemekle gözler bozulmuyor. Gözü bozan asıl unsur sürekli ışığa bakmakla ilgili. Gözyaşlarında kurumaya yol açıyor ve bu da yanma, batma, sulanma gibi çeşitli rahatsızlıklara sebep oluyor. Bu yazı dizisinde, göz hastalıkları hakkında merak ettiğiniz onlarca soruya Türkiye’nin önde gelen göz kliniklerinden, uzman hekimlerin ağzından yanıt bulacaksınız.

Glokom, hiçbir önemli belirti vermeden kalıcı hasar yaratabilecek kadar sinsi bir hastalık. Göz içindeki sıvı dolaşımıyla ilgili bir sorundan kaynaklanıyor. Tıpkı kanın damarlara aşırı basınç yapmasıyla ortaya çıkan yüksek tansiyonun damarlarda ölümcül hasarlar yaratması gibi; göz tansiyonunda da göziçi sıvısının iyi boşalmaması yüzünden oluşan basınç, göz sinirine zarar veriyor. Her iki cinste de eşit oranda görülen glokom’dan dünya genelinde 70 milyon kişinin muzdarip olduğu düşünülüyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Mete, tedavi edilmediği taktirde körlüğe kadar gidebilen glokom’un ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak “Göziçi sıvısı her iki saatte bir yenilenmektedir. Glokom hastalığında; bu sıvının göziçi dolaşımı veya gözü terk ettiği kanallar sisteminde bir bozukluk söz konusu olur” diyor.



Kategori : SAĞLIK
Whatsapp İletişim