Referandum yasası bu hafta Meclis'te

  • Home
  • Referandum yasası bu hafta Meclis'te
Referandum yasası bu hafta Meclis'te
Muhalefetin eleştirilerine maruz kalan Referandum süresinin kısaltılması yasası bu hafta Meclis'te.Abone ol

Meclisin bu hafta önemli gündem konularını, referandum süresinin kısaltılması ile sebze ve meyve ticaretinin yeniden düzenlenmesi oluşturacak.

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Genel Kurulda, 2 Mart Salı günü, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir saat süreyle milletvekillerinin soru önergelerini yanıtlayacak. Daha sonra görüşmeleri yarım kalan Türkiye ile Sırbistan arasında serbest ticaret anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair yasa tasarısına devam edilecek.

REFERANDUM SÜRESİ KISALACAK
Tasarının kabul edilmesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi görüşülecek. Teklif, Anayasa değişiklik google adwords lerinin halkoyuna sunulma süresini 120 günden 60 güne indirirken, yurt dışındaki vatandaşların halkoylamasından 20 gün önce oy kullanmaya başlamasını öngörüyor.

NABUCCO İÇİN YASA
Türkiye, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya arasında Nabucco Projesi hakkında imzalanan uluslararası anlaşmanın onaylanmasını öngören yasa tasarısı da bu hafta Genel Kurulda ele alınacak. Projeyle, Türkiye'nin doğu ve güney sınırlarından temin edilecek doğalgazın sırasıyla Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'nın Baumgarten kentine ulaştırılması hedefleniyor.

Proje hakkındaki anlaşma ise doğalgaz boru hattı kapasitesinin kullanım esasları, doğal gazın serbest geçişinin güvence altına alınması, vergilendirme, oluşturulacak Nabucco Komitesinin yetkileri ve olası anlaşmazlıkların çözüm yöntemleri hakkında düzenlemeleri içeriyor.

SEBZE MEYVE YASASI
Bu hafta görüşülmesi beklenen önemli bir düzenleme de sebze ve meyve ticaretine ilişkin yasa tasarısı olacak. Sebze ve meyve ticareti ile arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretini yeniden düzenleyen kanun tasarısı, satış bedeli üzerinden alınacak komisyon oranının yüzde 8'i geçmemesini öngörüyor.

Malların kap ve ambalajlarında, bilgileri içeren künyelerinin yer almasını içeren tasarıya göre, semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20'si üreticilere ayrılacak. Ayrıca tasarıyla, toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan ise yüzde 2 oranında hal rüsumu alınacak.

KOMİSYONLARDA NELER GÖRÜŞÜLECEK?
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, 3 Mart Çarşamba günü, Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek. Tasarı, İstanbul'da ''Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi''', ''İstanbul Ön Asya Üniversitesi'', ''Süleyman Şah Üniversitesi'' ve Samsun'da ''Canik Başarı Üniversitesi'' adıyla dört vakıf üniversitesi kurulmasını içeriyor.

Madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 3 Mart Çarşamba günü, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan ile Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanlığı temsilcilerini dinleyecek.

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili olarak yeniden oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu, 4 Mart Perşembe günü yapacağı ilk toplantıda, çalışma programını ve Komisyona davet edilecek kurum ve kişileri belirleyecek.



Kategori : POLİTİKA
Whatsapp İletişim