YÖK, Bilkent ve Hacettepe Üniversitelerinin kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı, yarın düzenlenecek devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlanacak. İhsan Doğramacı için düzenlenecek uğurlama töreni, Türkiye tarihine damgasını vurmuş siyaset, sanat ve bilim insanlarını, üniversite ve kamu-özel sektör yöneticilerini, öğrencilerle vatandaşları biraraya getirecek.
ERDOĞAN VE BAYKAL KATILACAK
Doğramacı’nın Kocatepe Camii’nde yapılacak olan cenaze töreninin, eski ve yeni siyasetçileri buluşturması bekleniyor. Doğramacı’nın cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 9. Cumhurbaşka colorado seo nı Süleyman Demirel’in yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev de katılacak.
Doğramacı için saat 10.00’da Yükseköğretim Kurulu’nda düzenlenecek törenin ardından Kocatepe Camii’ndeKİ öğle namazını müteakip cenaze namazı kılınacak. Prof. Dr. Doğramacı’nın cenazesi daha sonra babası adına yaptırdığı Bilkent’teki Doğramacızade Ali Paşa Camisi’nin avlusunda hazırlanan bölümde, devlet töreni ile toprağa verilecek.
RESMİ CENAZE TÖRENİ NASIL DÜZENLENİR?
Görevdeyken veya görevden ayrıldıktan sonra vefat eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan ile vefatları üzerine Bakanlar Kurulunca cenaze töreni düzenlenmesi kararlaştırılan kişiler için Resmi Cenaze Töreni düzenleniyor. Vefatları üzerine Bakanlar Kurulunca cenaze töreni yapılması kararlaştırılan kişiler için törene iki takımlı bir bölük ve askeri bando katılıyor. Cenazenin top arabası üzerinde taşındığı resmi cenaze törenleri Ankara’da yapılıyor. Resmi Cenaze Töreninin programı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından kararlaştırılıyor.
CAMİDE ÜÇ DİNİN MENSUBU AYNI MEKANDA
Prof. Dr. Doğramacı’nın toprağa verileceği cami özel bir önem taşıyor. Prof. Dr. Doğramacı’nın, babası adına Bilkent’te yaptırdığı Doğramacızade Ali Paşa Camii, yanında bulunan sinagog ve kilise ile üç semavi dinin mensuplarına bir mekanda ibadet imkanı sağlıyor. Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin aynı avludan geçerek tek çatı altında ibadet edebildiği Doğramacızade Ali Paşa Cami, dinlerarası diyalogun yaşanacağı bir yer olma özelliği taşıyor. Cami, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenilerek inşa edildi. Bin 200 kişinin aynı anda ibadet edebildiği camide, “akıllı bina” sistemi uygulanarak, aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri bilgisayar kontrolü ile çalışıyor. Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri namaz vakitlerine göre çalışan camide, ısıtma ya da soğutma sistemi ile havalandırmayla ilgili sistemler namaz vaktinden 30-45 dakika önce devreye giriyor. Bilkent girişinde yer alan cami değişik mimari tarzıyla da dikkat çekiyor. Klasik cami görüntüsünden uzak olan ve içinde üç dinin ibadethanesini barındıran tesisin ilginç bir de minare tasarımı bulunuyor.
Kategori : GÜNCEL